SGLT-2 remmers bij kwetsbare ouderen

SGLT2-remmers hebben bewezen gunstige effecten bij diabetes mellitus type 2, hartfalen en chronische nierinsufficiëntie. Veel ouderen hebben één of meerdere van deze aandoeningen en komen daardoor in aanmerking voor een SGLT2-remmer. Werken deze middelen ook bij kwetsbare ouderen?

O.a. Eveline van Poelgeest (kernlid Ephor) schreef mee aan dit interessante artikel bij NTVG. Lees het hier.

Proefschrift statines bij ouderen

Op 8 november  jl. promoveerde Geert Lefeber met zijn proefschrift Statin treatment in the ageing population aan de Universiteit Utrecht. Het proefschrift is nu ook te vinden op deze website: https://ephor.nl/proefschriften/

Vier op de vijf ouderen boven de 80 jaar krijgt na een beroerte of hartinfarct statines, maar werken deze eigenlijk wel? Statines worden vaak genoemd als medicatie om te staken, maar wat zijn de risico’s hiervan?
Eén op de tien mensen boven de 80 ontwikkelt aortaklepstenose, waarbij dit tegenwoordig tot hoge leeftijd met een transcatheter aortaklep-implantatie (TAVI) behandeld kan worden. Wat zijn eigenlijk risicofactoren bij ouderen op complicaties na een TAVI en geeft statinegebruik een lager risico op deze complicaties?Algemeen lijkt het starten van statines ook boven de 80 nuttig na een beroerte of hartinfarct en geeft het stoppen van statines bij zowel fitte als kwetsbare ouderen een groter risico op nieuwe hart- en vaatziekten. Geheugenklachten verdubbelen het risico op complicaties na een TAVI, waarbij statinegebruik het risico op complicaties niet verlaagd.

Isosorbidemononitraat

Ook isosorbidemononitraat staat in de Ephor app: een mogelijk middel voor profylaxe en onderhoudsbehandeling van angina pectoris. Wel dient rekening gehouden te worden met het risico op orthostatische hypotensie met als gevolg een verhoogde kans op vallen. Het voordeel ten opzichte van isosorbidedinitraat is de afwezigheid van een first pass effect, waardoor de biologische beschikbaarheid hoger is en voorspelbaarder.

Geriatriedagen 2024

Op 9 februari 2024 mag Ephor weer een workshop verzorgen op de geriatriedagen. Daar zijn we erg blij mee en we steunen dit leuke congres in Den Bosch van harte!

📣 Reserveer nu je plek bij de Geriatriedagen!
⏳ Let op, tot en met zondag 17 december krijg je korting op de inschrijving! Haast je en schrijf nu in.
🔍 Benieuwd naar het programma? Bekijk het hier.
🍽️ De locatie voor het congresdiner is bekend: Bolwerk Den Bosch. Kom genieten van een heerlijk uitgeserveerd diner. Geef je op tijdens inschrijving en verzeker jezelf van een plek!

Corticosteroïden op de Ephor app

De corticosteroïden dexamethason, prednison en prednisolon staan op de Ephor app! Voor COPD/astma en reumatische aandoeningen geeft Ephor een gelijkwaardig advies: alledrie de middelen zijn geschikt voor ouderen. Voor COVID-19 met zuurstofbehoefte is alleen dexamethason geregistreerd, dus dit middel heeft ook bij ouderen de voorkeur. Neem een kijkje in de app op uw smartphone of browser!

Isosorbidedinitraat toegevoegd

De nitraten komen in de Ephor app: isosorbidedinitraat is een mogelijk middel bij ouderen voor de behandeling van zowel angina pectoris (acute aanval/preventie) als hartfalen. Wist u dat er ook een retard tablet van 20 mg met breukgleuf bestaat? De retardtablet mag niet worden fijngemalen maar wel gebroken worden.

Switchen van antistolling? Hoger risico op bloedingen

Een recent gepubliceerde trial in Circulation toont aan dat kwetsbare ouderen (GFI>3) met atriumfibrilleren die switchen van een vitamine K antagonist (VKA) naar een DOAC een hoger risico hebben op klinisch relevante bloedingen dan de kwetsbare ouderen die doorgingen met de VKA, terwijl het risico op trombo-embolische events gelijk blijft.

Wat vindt Ephor?

In de Ephor app hebben VKA’s en DOAC’s bij atriumfibrilleren beiden de kleur blauw: ‘geen duidelijke voor- of nadelen ten opzichte andere middelen uit dezelfde groep bij (kwetsbare) ouderen.’ Sinds het verschijnen van dit advies zijn er nieuwe studies naar DOAC’s gepubliceerd waarin ook ouderen zijn meegenomen, maar een studie specifiek gericht op kwetsbare ouderen was er nog niet. In afwachting van een revisie van de appteksten over antistolling kunnen we deze studie naar kwetsbare ouderen niet negeren en adviseert Ephor kwetsbare ouderen niet zomaar om te zetten naar een DOAC. Natuurlijk kunt u d.m.v. samen beslissen de keus maken om wel te switchen, bv. als de VKA’s slecht in te stellen zijn of het gebruiksgemak zwaar weegt. De uitleg over de trial op de website van het UMC kan daarbij behulpzaam zijn.

Het artikel in Circulation vindt u hier https://ephor.nl/artikelen/ Uitleg over de trial vindt u hier