Nieuwe nieuwsbrief
Lees de voorjaarsnieuwsbrief van Ephor!
Lees de voorjaarsnieuwsbrief van Ephor!
Na empagliflozine is ook de apptekst van dapagliflozine live op de Ephor app. Neem een kijkje bij het groepsoverzicht SGLT2-remmers. Voor beide middelen geldt: wees alert op het risico op volumedepletie en genitale (schimmel-)infecties bij oudere patiënten.
“Ephor-app: overzichtelijk advies over farmacotherapie bij ouderen”
In het april nummer van Huisarts en Wetenschap is de Ephor app en website beoordeeld. “Website en app bieden handige en praktische tips, als aanvulling op het bekende Farmacotherapeutische kompas.”, aldus het tijdschrift.
Pregabaline en gabapentine, bij ouderen veel gebruikte middelen bij neuropathische pijn, staan op de Ephor app. Beide middelen zijn mogelijke keuzes bij ouderen op basis van aangetoonde effectiviteit, weinig interacties en vergelijkbaar gebruiksgemak. Het bijwerkingenprofiel is voor ouderen ongunstig met centrale bijwerkingen (sedatie, duizeligheid) en perifeer oedeem. Gabapentoïden stoppen? Kijk dan eens op het kennisdocument Anti-epileptica.
Aanstaande donderdag en vrijdag zijn de Geriatriedagen in Den Bosch. Ephor zal beide dagen aanwezig zijn met een stand: wij ontmoeten u graag! Op vrijdag om 13:45 geeft Ephor een workshop Deprescribing, waar de nieuwste kennisdocumenten aan bod zullen komen. We hopen u te zien in Den Bosch.
De orale bloedglucose verlagende middelen bij diabetes mellitus type 2 zijn nu te vinden op de Ephor app. Ephor is van mening dat metformine de hoeksteen van de behandeling is bij (kwetsbare) ouderen. Van de sulfonylureumderivaten heeft gliclazide de voorkeur. Benieuwd naar onze adviezen? Kijk op de ephor app of klik hier.
Nieuw op de Ephor app: metoclopramide! Wat schrijft u kwetsbare ouderen voor bij misselijkheid en braken?
Ephor vindt metoclopramide een mogelijk middel vanwege het gebruiksgemak, de praktijkervaring, klein interactiepotentieel en aangetoonde effectiviteit bij ouderen.
Stop het middel bij parkinsonisme, een bijwerking door centrale dopamineblokkade.
Kijk op de app of op ephorapp.nl voor de volledige tekst.
De gratis te raadplegen voorschrijftoets voor artsen zorgt voor een afname van potentieel gevaarlijk voorschrijffouten bij jonge artsen. Dit onderzochten Rianda van der Stelt en haar collega’s, waaronder Ephor kernteamlid Karen Keijsers en zij ontvingen voor dit artikel de Opwijrda-prijs.
U vindt het artikel op de Ephor website onder Onderzoek-Artikelen.
Nieuws over de uitgereikte prijs vindt u hier
Op de vergadering van het kernteam van Ephor namen we afscheid van Clara Drenth en Hilda Kuin. Beiden hebben zich jarenlang ingezet voor betere farmacotherapie voor ouderen: Clara heeft een grote bijdrage geleverd aan het wetenschappelijk onderzoek, het onderwijs en het opzetten van de Ephor app. Hilda heeft vanuit het CBG vele appteksten geschreven. Bedankt voor jullie inzet namens het hele Ephor team!
Het Ephor team: Vlnr bovenste rij: M. Lafeber, B. Sallevelt, T. Egberts, I. Wilting, C. Drenth, W. Knol, S. van Haren Noman, I. Crijns, H. Verlinden, H. Kuin. Vlnr onderste rij: S. Moerman, E. van Poelgeest, C. Stein, A. Warman, J. Woudstra.
Een update van de DOAC teksten in de Ephor app is begonnen. Voor rivaroxaban en apixaban is de update al klaar, dabigatran en edoxaban zijn nog niet gereviseerd. Binnen de DOAC’s en vitamine K antagonisten (VKA’s) geeft Ephor voor (kwetsbare) ouderen de voorkeur aan apixaban. Dit op basis van aangetoonde effectiviteit bij ouderen, en een gunstiger veiligheidsprofiel in vergelijking met vitamine-K antagonisten (VKAs) en andere Direct werkende Orale Anticoagulantia (DOACs).
Lees ons advies op de Ephor app!