Op 8 november  jl. promoveerde Geert Lefeber met zijn proefschrift Statin treatment in the ageing population aan de Universiteit Utrecht. Het proefschrift is nu ook te vinden op deze website: https://ephor.nl/proefschriften/

Vier op de vijf ouderen boven de 80 jaar krijgt na een beroerte of hartinfarct statines, maar werken deze eigenlijk wel? Statines worden vaak genoemd als medicatie om te staken, maar wat zijn de risico’s hiervan?
Eén op de tien mensen boven de 80 ontwikkelt aortaklepstenose, waarbij dit tegenwoordig tot hoge leeftijd met een transcatheter aortaklep-implantatie (TAVI) behandeld kan worden. Wat zijn eigenlijk risicofactoren bij ouderen op complicaties na een TAVI en geeft statinegebruik een lager risico op deze complicaties?Algemeen lijkt het starten van statines ook boven de 80 nuttig na een beroerte of hartinfarct en geeft het stoppen van statines bij zowel fitte als kwetsbare ouderen een groter risico op nieuwe hart- en vaatziekten. Geheugenklachten verdubbelen het risico op complicaties na een TAVI, waarbij statinegebruik het risico op complicaties niet verlaagd.